Vad ska du slänga?

Du sökte på: Attachéväska
Sorteras som: Grovavfall (läs mer nedan)
Lämnas till:
  • Återvinningscentral (Brännbart)
  • Kommunens insamling (se din kommuns webbsida)
  • Secondhand

Läs mer om hur avfall hanteras i din kommun:

Danderyd
Järfälla
Lidingö
Sollentuna
Solna
Sundbyberg
Täby
Upplands Väsby
Vallentuna

Grovavfall

Grovavfall är sådant som är för stort för att stoppa i soppåsen eller sådant som inte passar så bra som bränsle i en förbränningsanläggning. 

Exempel på grovsopor

Möbler, Cyklar, Barnvagnar, Porslinstallrikar, Madrasser, Verktyg, Glas, Leksaker etc.

Som privatperson kan du lämna grovavfall gratis på någon av SÖRABs återvinningscentraler. Vissa kommuner erbjuder hämtning hos hushållen, se din kommuns webbplats för vad som gäller hos dig.

Men kanske fungerar dina saker fortfarande och kan komma till glädje och nytta hos någon annan!? Istället för att slänga dem på återvinningscentralen kan du skänka dem till en secondhandorganisation. Återbruk är bättre ur miljösynpunkt än återvinning. På SÖRABs återvinningscentraler finns flera secondhandorganisationer representerade.

OBS! Byggavfall, trädgårdsavfall, bildelar eller fasta installationer såsom badkar, handfat, värmepannor, värmepumpar, eller heltäckningsmattor definieras inte som grovavfall och ingår därför inte i den fastighetsnära hämtningen av grovavfall som din kommun eventuellt erbjuder. För eventuell hämtning av ovanstående typer av avfallsslag se din kommuns webbplats. Detta kan du dock lämna på någon av SÖRABs återvinningscentraler.


Sortering på Återvinningscentralen »

Tänk på att inte lämna grovsopor på återvinningsstationer för förpackningar och tidningar. De hör inte hemma där och varje år läggs det mycket pengar på att städa bort dem.